Noutați

Cercetătorii ESET au oferit informații din ampla investigație asupra familiei malware Linux/Moose

04-11-2016

Recent cercetătorii ESET au prezentat informații dintr-o investigație nouă realizată în colaborare cu firma de securitate GoSecure asupra malware-ului Linux/Moose.


Detectat pentru prima oară de către ESET Virus Radar în martie 2015, Linux/Moose a fost inițial operat ca un backdoor controlat de la distanță ce avea drept obiectiv routerele bazate pe Linux ale utilizatorilor. După cum s-a prezentat în cadrul unui raport ESET din 2015, codul malware este capabil să infecteze, de asemenea, alte sisteme ce folosesc Linux-ul utilizând dispozitive compromise pentru a fura date din traficul de rețea necriptat și pentru a oferi servicii de proxy operatorilor de botnet.


Virus Bulletin a testat 18 soluții complete business, de securitate de e-mail. ESET Mail Security pentru Microsoft Exchange Server a avut o rată de detecție a spamului de 99.999% din cele 177 de mii de e-mailuri spam și a înregistrat al treilea premiu consecutiv VBSpam+ pentru ESET.


În ultimul an, malware-ul Linux/Moose a evoluat. Pentru a înțelege mai bine schimbările, GoSecure a investigat aspectele fraudei în social media pentru a releva o piață necunoscută numită “The Ego Market”, în timp ce cercetătorii ESET s-au axat pe schimbările tehnice ale variantelor Moose.


Una dintre schimbările cheie observate în noua variantă de cod malware a fost lipsa unei adrese IP de comandă și control (C&C) hardcoded în malware. În noua versiune acest aspect este înlocuit de o linie de comandă criptată. Această nouă funcționalitate înseamnă că secvența malware nu mai poate rula fără ca mașina noastră să nu fie compromisă în prealabil de o alta secvență de cod ce răspândește amenințări necontrolat pentru a recupera adresa IP de C&C.


Și nu în ultimul rând, schimbările discutate pe blogul de securitate ESET înseamnă că autorii codului Linux/Moose au muncit din greu pentru a nu fi descoperiți.


Pentru o analiză mai aprofundată asupra noilor aspectelor privind codul malware Linux/Moose, citiți articolul de pe blog: http://blog.eset.ro/2016/11/04/linuxmoose-inca-exista/