Noutați

Cele mai importante amenintari globale in octombrie: INF/Autorun si Win32/Conficker

11-12-2010

 

In baza statisticilor generate prin intermediul sistemului ESET ThreatSense.Net, INF/Autorun reprezinta in luna octombrie cea mai prevalenta amenintare, avand o cota globala de 6.22%. Plasat pe pozitia numarul doi in lista malware ESET se afla Win32/Conficker (4,32%), urmat in pozitia a treia de Win32/PSW.OnLineGames (2.62%) – un mix de troieni conceputi sa subtilizeze credentialele folosite in jocurile online. Win32/Sality a urcat pentru prima data in top 5 amenintari, cu o cota globala de 1.90%. Un nou intrat in clasamentul ESET este un vierme informatic clasificat de ESET cu denumirea Win32/Bfient.K. Viermele contine un backdoor care profita de mediile de stocare amovibile, precum stick-urile USB, pentru a se raspandi. Cota globala a acestei amenintari se apropie in luna octombrie de un procent.

Amenintarile globale potrivit ESET ThreatSense.Net® (octombrie 2010)


EUROPA, ORIENTUL MIJLOCIU, AFRICA (EMEA)


Familia malware INF/Autorun ramane amenintarea dominanta in regiunea EMEA, in acelasi fel in care este si la nivel global. Acest mix de troieni care exploateaza autorun.inf in cazul sistemelor de operare Windows a inregistrat cele mai ridicate cote de propagare in urmatoarele tari: Austria (4.14%), Belgia (3.20%), Egipt (8.69%), Germania (1,80%), Grecia (5.12%), Israel (5.88%), Irlanda (3.03%), Norvegia (1.78%), Slovacia (4.33%), Rusia (6.17%), si Africa de Sud (10.69%).

Win32/Conficker a fost evaluat drept cea mai des intalnita amenintare informatica in luna octombrie in Romania (7.51%) si Danemarca (2.16%).

HTML/Fraud conduce in topul malware din Marea Britanie avand o cota de raspandire nationala de 2.67%. ESET foloseste acesta denumire pentru a descrie o familie de troieni care se disimuleaza in interiorul unor web site-uri html infectate, exploatand vulnerabilitatile navigatoarelor web de tipul Internet Explorer si Firefox. Acest tip de amenintare se raspandeste in mod obisnuit prin intermediul site-urilor care ofera acces la continut pornografic, la materiale software freeware, precum si prin intermediul atasamentelor livrate de mesajele electronice de tip Spam. In Irlanda acesta amenintare ocupa pozitia numarul 2 adjudecandu-si 2.85% din numarul total de coduri malware depistate.


Despre ThreatSense.Net®

ThreatSense.Net® reprezinta sistemul de colectare in-the-cloud detinut de ESET ce utilizeaza informatii obtinute de la utilizatorii solutiilor ESET la nivel mondial. Acest flux continuu de informatii asigura specialistilor din laboratoarele virale ESET o imagine in timp real a naturii si scopului infiltrarilor malware. Analiza atenta a amenintarilor, a vectorilor de atac si a sabloanelor utilizate in atacuri serveste pentru reglarea fina a euristicii si a actualizarilor de semnaturi virale folosite de solutiile ESET- pentru a proteja utilizatorii in fata amenintarilor viitoare.